top of page

Help! Mijn hondje wil niet 'hier-komen"! Hier volgt een strategische benadering om je te he


Een van de meest prangende vragen voor iedereen die met een hondje leeft, kan zijn "hoe train ik mijn hondje om te komen als hij wordt geroepen?” Vaak wordt dit gevraagd wanneer er een terugval is in het luisteren. Het is ook een vraag die we veel zien in onze Facebook-groep voor Marie’s Little Angels.

Ik las vele jaren geleden een artikel met de naam "Stortingen in de Perfecte Terugkom- Rekening” en ik heb het vaak gebruikt als een hulpbron voor vragen over het probleem(je), maar ik heb het hier nog nooit in een van mijn blogs erover gehad. We gaan het er even over hebben.

Om de kans te vergroten dat uw hond naar u toe zal komen, elke keer dat u roept.

Dit wordt bereikt door een solide basis te bouwen. Je moet er echt aan werken en ervoor zorgen dat het aantal keren dat je hondje naar je toe komt als je roept, vele malen groter is dan het aantal keren dat je hondje ervoor kiest om niet te komen (idealiter wil je dat dat nooit gebeurt!).

Hier volgt een strategische benadering om je te helpen bij het vormen van een betrouwbaarder respons elke keer dat je jouw hondje roept:

Maak een lijst(je) van situaties, mensen, speelgoed, plaatsen, andere dieren, voedsel, voorwerpen of geuren die jouw hondje afleidend vindt, tot het punt dat het niet (meer) naar je luistert. (Raadpleeg de onderstaande lijst met mogelijke afleidingen voor jouw hondje als je ideeën nodig hebt.)

park met kinderen op klimrekken

badtijd of/en nagels knippen (OMG wegwezen nu)

kinderen voetballen of gewoon rennen

eten op de grond gemorst (gratis eten)

een familielid dat langs loopt (pappa bv terwijl jij roept)

een eekhoorntje in het park (of achtertuin)

paarden, vogels, schapen,

een familielid die een ander dier van het gezin voert

konijnen, ratten, muizen

een langskomende frisbee

fietsers

iets wat tussen jou en je hondje staat. (een fiets of zo)

scooters, auto’s huilende peuters

deurbel (postbode)

nieuwe omgeving (je vriend’s tuin, ander traingsveld)

balletjes die gegooid worden

EEN KAT

geurtjes op de grond

als je stilstaat en helemaal geen beweging maakt terwijl je roept

honden aan de riem

bij een sloot of meer (plons in het water)

honden aan het sporten en spelen

als de lege bak op de grond staat

speeltjes die rondslingeren

de DHL bezorger die langs loopt naar de buren

voertjes die in potje ergens staan (op een stoel)

ander dier van het gezin dat aan het spelen is (ik ben nu)

Beoordeel deze afleidingen op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 de meest afleidende is voor jouw hondje. Nu, voor de komende week, zorg je dat je hondje aan de riem hebt op elk moment als je in de buurt van afleidingen bevinden die "2" of groter zijn.

Je gaat alle “10-en” afleiding die gelden voor jouw hondje de komende 2 maanden vermijden. Dit betekent dat je jouw hondje niet de vrijheid laat om te kiezen om niet naar u toe te komen, wanneer er zich een nummer "10" afleiding zich in jullie omgeving bevindt. Dit kan betekenen dat je je hondje aan de lijn moet houden gedurende de duur van dit programma of totdat je zeker bent van de betrouwbaarheid van zijn terug komen als je roept.

Om succes te hebben met je “recall” oefening (het hier-komen), moet je een basis leggen. Maak een plan voor het doen van recalls met je hond, drie sessies per dag - 5 minuten per sessie.

Gebruik verschillende motivaties om jouw hondje te belonen wanneer hij naar je toe komt. Je beloningen kunnen speelgoed, verschillende soorten voer zijn of iets anders waar je hond gaga van is. Kies een woord dat je wilt dat jouw hond begrijpt en betekent "kom naar mij". Het kan "come", "hierrr”, “plaats”, "front" “ici” “au pied” zijn of iets anders dat u kiest. Probeer een woord te kiezen waaraan je nog geen betekenis hebt toegekend (dwz als je “hier” kiest en je hebt “hier” met je hond al gebruikt en je hond komt soms maar niet altijd, dan betekent dit woord al: "Ik heb een keuze" voor hond).

Je gaat je hondje dus primair belonen voor het komen. Wat ik vaak zie is als het hondje bij je komt krijgt het hondje "zit!" en dan voertje. Je wilt echter het komen belonen. Beter is als hij jouw richting op komt om wat achteruit te joggen om het najaag instinct (prey-drive) wat op te wekken. Als het hondje vlak bij is beloon je gelijk. Gèèn extra opdracht als zit of plaats of voet of zo iets, vergeet dat voorlopig maar. Focus op het komen.

Gebruik de naam van jouw hondje niet voordat je het gekozen “kom”-woord roept wanneer je het het hier-komen oefent (het recall spelletje speelt, maak het een spelletje waar je allebei plezier in hebt). In twee maanden, als je hondje de nieuwe commando (cue) volledig begrijpt, is het toevoegen van de naam een ​​bonus.

Zorg ervoor dat de motivator (voertje; speeltje; whatever) wordt gebruikt als beloning en niet als omkoping. Roep je hondje, maak er verbaal een feestje van met je hondje voor het komen en presenteer dan de beloning. Houd de motivator niet als een lokaas voor je hondjes neus, want dan leer je je hondje alleen naar jou toe te komen als het hondje het speeltje of voertje eerst kan zien.

In je trainingssessies van vijf minuten moet je tussen de 15 en 25 terugroepacties met je hondje kunnen doen. Zorg er tijdens je eerste trainingssessies voor dat er geen afleidingen zijn zodat je hondje naar je toe wil komen. Je kunt zelfs iemand vragen je te helpen door jouw hondje in bedwang te houden. Loop een eindje weg en roep je cue voor het "kom”-woord en ren weg. Als je hondje achter je aan jaagt, vier je het feestelijk en uitbundig en presenteer de beloning. Soms begin je weg te rennen maar stop dan en laat hem naar je toe komen terwijl je stilstaat. Af en toe helemaal niet rennen. Wees onvoorspelbaar. des te leuker is het spelletje.

Naarmate de week vordert probeer je enkele van de afleidingen toe te voegen (niet allemaal te gelijk, een voor een als afwisseling) die een "1" op de afleiding-schaal hebben gekregen. Vergeet niet om je hondje slechts één keer te roepen, als je hondje dan de afleiding over jou verkiest, scoor er een voor de afleiding en hondje maar een minus 20 voor jou. Vervolgens moet je ten minste 20 extra terugroepacties uitvoeren voordat je verder kunt gaan met je huiswerk. Tegen het einde van de week zou je hondje een succesvolle hier-kom moeten doen met afleidingen van "2" of lager.

Als je hondje op geen enkel moment tijdens het programma komt als je roept, verlaag dan jouw criteria. Het kan nodig zijn om een afleiding te kiezen van een lagere rang, als je met afleiding werkt. of je afleidingen een hoger cijfer gegeven dan je dacht en dus dan een lagere kiezen. Je moet mogelijk dichter bij je hondje gaan staan of aantrekkelijkere (voor je hondje hoogwaardigere) beloningen kiezen (de beloningskeuze is ook onderdeel van het trainingsplan tenslotte).

Volg de afleiding-schaal zoals je hondje je toestaat, maar niet te snel. Je wilt proberen je hondje te laten werken in aanwezigheid van afleiders van nummer 10, maar pas als je je huiswerk van minstens 8 weken terugroepen hebt gedaan. Na acht weken zou je gemiddeld 3 keer per dag, 7 dagen per week gemiddeld 20 terugroepacties per training moeten doen. Gedurende de twee maanden werk had je minstens 3360 succesvolle recalls met je hond gedaan. Ja ja, dat is een basis leggen.

Als jouw hondje een lange voorgeschiedenis heeft van niet komen wanneer hij wordt geroepen, moet je dit programma mogelijk verlengen. Het kan voor jou moeilijker zijn om jouw afleiding-schaal af te werken (eigenlijk op te werken want je loopt met de cijfers op naar gelang het beter gaat), belangrijker is om geduldig te zijn en alleen met succes verder te gaan. Boos worden is uit den boze. In plaats van 8 weken kan jouw schema 16 of meer zijn. Het programma werkt alleen als je methodisch bent en laat je hondje NIET de vrijheid hebben om een ​​thier kom actie op een ander moment te negeren. zoals tijdens de wandeling. Als je het hondje tijdens het uitlaten toch los doet (eigenwijs, maar daar hebben we allemaal wel eens last van) laat je hem maar gaan en beloon je als het per ongeluk in de buurt is (maar zie dit niet als een training). En maak er altijd een feestje van als je het hondje weer aan lijnt.

Je hebt misschien niet gedacht aan elke mogelijke afleiding die je hondje kan tegenkomen, maar als je zoveel afleidingen hebt doorgemaakt als je kunt bedenken op zoveel verschillende locaties die voor jou beschikbaar zijn, zal je hondje zijn hier-kom commando algemeen generaliseren naar alle locaties.

Doorwerken met dagelijkse bekrachtigingen voor de recall oefening zal je een solide basis geven om je hondje te vormen om naar jou toe te willen rennen, elke keer als je roept, ongeacht welke afleidingen er in de omgeving zijn.

Geniet van de training! Vergeet niet dat het om plezier voor je hondje en plezier voor jou gaat!

Greetz Carlos


Follow Us
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Naamloos-1.jpg
  • Facebook Basic Square
  • interesseform-1.jpg
Follow Us
bottom of page