top of page

Help mijn hondje heeft baknijd!


Soms kom ik in de groep vragen en opmerkingen tegen over baknijd en bezit agressie. We noemen het Resource Guarding. Daar heb ik mij dan wat over ingelezen en samen met de ervaringen die ik heb met dit onderwerp, hierbij mijn mening(tje) en wat ik er aan zou doen.

Het is ook behoorlijk verontrustend als je schattige hondje zijn bak of speeltje fel verdedigd ten opzichte van het liefhebbende baasje. Weet het hondje dan niet dat jij het bent? Het hondje moet ondertussen wel weten dat jij zielsveel van het hondje houd? Jij bent toch zijn beste vriendje? Jij bent toch degene die dat eten of dat gekoesterde speeltje in de eerste plaats heeft gegeven? Weet het hondje dan niet dat jij de baas bent?

Haal maar eens diep adem, er is eigenlijk niets bijzonders aan de hand. Als je het niet uit de hand laat lopen.

Voor veel mensen is de instinctieve reactie op dat bezitsbewaking of "resource guarding" dat ze zich diep beledigd voelen. Ik zie dat dan bijvoorbeeld bij mijn familie als ze bang zijn dat hun pup de rest van zo'n kledder kluif in het geheel wilt doorslikken (uit bezitsdrang) en ze dan dat vieze ding af willen pakken, ze dan helemaal ontdaan zijn als het pupje naar hun vervaarlijk gromt. Ze kunnen het nauwelijks geloven! Is hun puppy...…… naar adem snakken...…. agressief?

Omdat ik heel mijn leven met hondjes omga, (ook heel lang op de ouderwetse, verkeerde manier hoor, waar ik nog steeds verdrietig om ben wat ik mijn vriendjes, in de naam van goede opvoeding heb aangedaan) weet ik dat resource guarding en baknijd behoorlijk typisch gedrag is. Bijna alle, behalve de allerzwaarste gevallen zijn redelijk simpel te herstellen.

Deze blog is weer behoorlijk lang, maar als je met het probleem worstelt, wil je misschien de tijd nemen om het geheel door te worstelen. Resource guarding is een eenvoudig maar serieus probleem.

Wat is dat Resource Guarding en waarom doen onze hondjes dit?

Het is wanneer het hondje voelt dat het zijn spulletjes of territorium moet verdedigen. Als hij mensen die zijn eten of speeltje benaderen ziet als een slechte zaak. Omdat het bang is dat die mensen het hondjes 'bezit" de resource zullen wegnemen.

Het hondje kan speeltjes, voerbak, voertjes, vuilnis, meubels, of zelfs hun favoriete mensen zien als resource en ze willen beschermen. Het hondje zal verstarren, tanden ontbloten of grommen als het benaderd wordt. Dit zijn waarschuwingssignalen. Als deze signalen worden genegeerd zal het hondje als laatste redmiddel bijten! (Je mag een hondje ook nooit straffen voor bijvoorbeeld grommen, anders denkt het "ík mag niet grommen dan maar ineens bijten". En wij: "hij beet uit het niets").

In dit blog heb ik het over de hondjes die hun spullen bewaken tegenover de mensen. Hondjes kunnen ook bezitterig gedrag vertonen tegenover andere honden maar dat gaat verder dan de bedoeling van deze blog. Misschien is er later nog eens behoefte aan zo'n artikel.

Voor je te overstuur raakt van je hondje dat gromt naar je, moet je je wel realiseren dat "resource guarding" en voeragressie normaal gedrag is voor honden. Fikky heeft geen hekel aan je. Het is zeker geen vorm van dominantie (wat tegenwoordig de verklaring voor alles lijkt te zijn). Dit is slechts een van de vele gedragingen (zoals opspringen, graven, blaffen, kruis-ruiken etc.) die absoluut normaal zijn en acceptabel in de honden wereld maar wij in de mensen wereld toch wel onze wenkbrauwen voor optrekken.

Onzekere hondjes zijn het meest waarschijnlijk de hondjes die bezitterig gedrag vertonen.

Een stabiel en zelfverzekerd hondje voelt namelijk niet de behoefte om steeds te moeten vechten voor zijn spul. Als een zelfverzekerd hondje een favoriet speeltje heeft laat die dat gerust slingeren. Het laat zijn baasje het gewoon oprapen en laat andere hondjes het gewoon benaderen. (Het kan de grens trekken bij het feit dat zij het oppakken). Hij is als The Fonz. En hoe is The Fonz. Correctemundo, he is cool!(Pulpfiction). Kalm en zelfverzekerd. En niet bezorgd over het feit dat mensen van hem stelen.

Een onzeker hondje is een totaal ander verhaal. Dat is de ondergeschikte; iedereen kan van het hondje stelen op elk moment. Het hondje zal een enorme hoeveelheid energie stoppen in het gedrag om de spullen te beschermen en veilig te stellen. Als er mensen of hondjes in de buurt zijn zal het de speeltjes dicht bij zich in de buurt houden. Het hondje kan ze rondsjouwen of tussen de pootjes houden waar het hondje ze kan zien! Tijdens etenstijd schrokt het hondje het eten snel op voordat iemand de voerbak weghaalt. Om het kort samen te vatten, het voelt zich behoorlijk ellendig.

De manier om dit op te lossen is om je hondje te leren dat het van jou niets te vrezen heeft.

de mensen in zijn omgeving bedoelen het allemaal goed en niemand wilt van het hondje wat afpikken.

Woeste bolletjes Wol. Puppies met bezitsdrang!

Waaks gedrag is een heel gewoon, en te verwachten, gedrag bij een puppy.. In het nest moeten de puppy's dealen met felle competitie van hun broers en zussen. Elke keer als ze wat voer of een speeltje hebben moeten ze het verdedigen of anders zal een andere pup ermee aan de haal gaan. Fokkers zetten vaak een grote bak met voer neer waar dan 6 of meer hondjes uit moeten eten. Deze pups nemen natuurlijk dit gedrag mee naar hun nieuwe huisje. Om over straathondjes maar te zwijgen.

Schrik niet als je schattige kleine baby hondje naar je gromt als je te dicht bij een waardevol en gekoesterd speeltje komt. Zo lang je het serieus neemt en het aanpakt voordat het een groot probleem wordt is Resource Guarding makkelijk op te lossen bij puppy's.

De foute manier om het probleem aan te pakken.

Dit is niet een van die Positieve Training Methode blogs dat alleen maar zeurt over de traditionele training methoden. Dat wekt irritatie op.

Maar kom op nou! De traditionele manier om met de bezitsdrang om te gaan is zo achterlijk dat het belachelijk is als het niet zo gevaarlijk zou zijn! Daarom denk ik dat ik het toch even moet aanhalen!

Voer agressie en baknijd dus resource guarding wordt dan vaak gezien als dominantieprobleem: Door zijn voer te beschermen stelt Fikkie zich op als de Alfa en het baasje zal hem moeten laten zien wie de baas is!

Niets is minder waar. Bezit bescherming, resource guarding, komt voort uit onzekerheid! Dat weten we nu. Het is het gedrag van de lage honden in de rangorde!

De oplossing die dan wordt aangedragen vanuit de verouderde denkwijze is om de hond te straffen voor beschermend of agressief gedrag. De hond beschermt zijn voerbak? Stap voor de bak en schuif hem opzij om te laten zien dat het voer van jou is.

De hond hapt naar je als je hem van de bank wil duwen? Alpha-roll toepassen tot je zelf duizelig bent.. Deze Slag van de Volharding is hetgeen wat je ook ziet op tv in realityshows. Het is natuurlijk wel prima tv maar het geeft helemaal geen oplossing voor op de lange termijn. Bovendien zeggen ze ook altijd als disclaimer; "don't do this at home without the help of a professional". Verklaart alweer een hoop, vind je niet?

Dit is niet iets dat je kan oplossen met straf of correcties, mensen! Alles wat je zal bereiken is dat je Fikkie's achterdocht voedt dat je een bedreiging bent en dat hij zich in bescherming moet nemen tegen jou. De oplossing wordt dus het probleem en creëert een vicieuze cirkel. Er zijn 3 dingen die kunnen gebeuren bij mensen (zeker die zonder enige ervaring) die de dominantie benadering proberen.

1. Het probleem verergert en Fikkie bezeert iemand. Fikkie zal uiteindelijk afgemaakt worden.

2. Het probleem wordt maar niet beter en Fikkies pappa en mamma geven de moed op en gaan over op een management benadering. (Sluit die rot hond maar op als er mensen op visite komen).

3. Het lijkt werkelijk te werken en het onderdrukt het gedrag. Echter het doet niets wat het gedrag zou kunnen veranderen. Dus de baasjes van Fikkie hebben nu een hond die zichzelf afsluit: overstuur maar niet in staat om het te uiten. Gedrag onderdrukken is wreed en gevaarlijk, zowel bij honden als bij mensen.

Straffen voor grommen is gevaarlijk. En eigenlijk soort van absurd, want grommen is eigenlijk iets goeds in het gedrag.

Laten we het allen tezamen roepen: grommen is een goede zaak!

Want grommen is geen agressie. Grommen doet een hond om agressie te voorkomen. Een grom staat gelijk aan zeggen: héé, stop ermee! Of zoiets als; iets klopt er niet, let op. Als je een hondje straft voor grommen ben je het aan het leren om geen waarschuwing meer te geven en het gaat dan gelijk over naar het laatste redmiddel; het bijten!

De oplossing

Er wordt nu verschillende soorten van resource guarding besproken en er wordt eventueel een oplossing aangedragen dus kan je gelijk door naar jouw hondjes bepaalde variant als je dat wilt(en wat je niet interesseert lekker overslaan).

Het basis principe geldt eigenlijk voor alle soorten: Fikkie conditioneren om mensen te zien als iets fijns: mensenhanden die geven, ze nemen niets weg!

voer bewaking, het benoemde baknijd!

Geen vrije toegang tot het voer. Laat niet een bak met voer staan voor je hondje waar die uit kan eten wanneer die het zelf wil. Je hondje moet leren dat de maaltijd komt van mensen die het geven en niet van een magisch, altijd volle bak op de vloer.

Spelen met het eten. Als het tijd is om eten te geven neem dan een paar minuutjes om als je brokken geeft je hondje wat van die brokjes uit de hand te voeren. Vul de bak. Voor je die neerzet laat je hondje wat trucjes doen. Een perfect moment om de oefening die je hondje net onder de knie heeft te funderen. Laat je hondje geen oefening doen die het nog niet 100% kent. Het moet een super positieve ervaring zijn. Beloon elke truck met een beetje voer. Bij ander voer geef je gewoon wat op een lepel. De hier, zit, af zijn prima oefeningen. Ik leer Pebbles met voer geven de dingen aan mijn rechterkant. Ze heeft alles klassiek links geleerd in het Engels en nu dus doe ik de zelfde opdrachten rechts en in het Frans om onderscheid te hebben. Dus ; au pied, a droit, assis, coucher enzovoort. Een perfect moment omdat ze alles wil doen om die bak maar te krijgen. Doe niet teveel, 3 of 4 oefeningen zijn voldoende en dan zet je de bak neer. je hebt toch 3 en misschien wel 4 voer momenten per dag. Als je slechts 1 maal voert per dag laat je enorm veel leermomenten liggen!

Als je hondje te agressief is voor deze oefening sla je deze over en ga je naar de volgende oefening en kom je later terug naar deze.

Het met voertjes gooien.

Geef je hondje het voer wat je altijd geeft maar geef minder dan normaal omdat je het aanvult tijdens de oefening. Neem wat werkelijk lekkere voertjes zoals gekookte kip of een gebakken, ongekruide, (vanzelfsprekend) schnitzel in brokjes gesneden. terwijl je hondje eet benader de bak en zeg iets van: "wat heb je daar voor lekkers?" en gooi er wat van die heerlijke voertjes in. Je wilt je hondje onder "de drempel" houden natuurlijk (zie mijn vorige blogs). Zodra je hondje gromt of wat voor waarschuwingsignaal dan ook geeft ben je over de drempel. Blijf ver genoeg van het voer zodat je hondje geen waarschuwing hoeft te geven. Afhankelijk van hoe goed je kan mikken, moet je misschien genoegen nemen met de lekkernijen bij de bak te gooien ipv erin en dat geeft ook niet. Werk eraan om steeds dichterbij te kunnen komen en de drempel dus te verleggen zodat je hondje daaronder blijft.

Later kan je misschien zelfs even een aai over de rug of zo proberen voor je de voetjes ingooit.

De bijvul oefening.

geef je hondje slechts een heel klein beetje van de normale hoeveelheid voer tijdens de voertijd. Wacht even tot je hondje het op heeft. Als de bak leeg is en je hondje heeft niets meer om te beschermen raap je de bak op. Doe er dan weer een beetje voer en wat van dat werkelijk lekkere stukjes gekookte kip of schnitzel in. Zet weer neer. Dit doe je tot je hondje de hele maaltijd op heeft.

Met deze maatregel en oefeningen moet er toch vertrouwen komen dat er alleen goede dingen gebeuren als je bij de bak in de buurt komt.

Waaks op de meubelen.

Leer je hondje het "eraf" commando.

Nodig je hondje uit om op de bank te komen. als je hondje erop zit gooi dan een, lekker, voertje of het favoriete speeltje op de grond en zeg tegelijkertijd 'eraf". Als hij eraf springt beloon het hondje uitbundig en laat dan ook het voertje of het speeltje pakken, gooi desnoods iets erbij of speel even. Als je met een clicker traint, klik zodra zijn poten de grond raken. Doe dit een minuut of 3 per sessie. Als je niet oefent probeer dan om je hondje niet uit zichzelf op de meubelen te laten klimmen. Meestal is dit de bank, waar hij opwil en gaat zitten waken. Hou het hondje desnoods uit de kamer met een bench of baby hekjes (die je voor de trap gebruikt) of leg iets op die bank zodat het hondje er niet op kan. Dozen van karton of gevouwen tuinstoelen ofzoiets.

Als je wil kan je, als je hondje blij van de bank af gaat zodra je het aangeeft, het weer permissie geven om op de bank te gaan wanneer het hondje dat wilt. Wel blijven oefenen met "eraf".

Speeltjes/object bewaking.

Leer ze het "los" commando.

Begin met een speeltje te geven wat weinig waarde heeft voor je hondje. toon dan een zeer hoogwaardig voertje, van die gekookte kip bijvoorbeeld. Als hij het speeltje loslaat om het voertje aan te nemen zeg je "los" of out! of wat voor commando je ook verzint en geef dan het voertje. Zodra het hondje het op heeft geef dan het speeltje terug. Begin met hele korte sessies om je hondje niet te frustreren. We hebben het over 2 x "los" in het hele begin en dan klaar en laat het hondje maar in alle rust met dat speeltje lekker spelen. Ik hoop dat het onnodig is om hier te vertellen dat er nooit speeltjes mogen slingeren bij hondjes met dit probleem. Nooit. Werk langzaam naar wat langere sessies en later naar wat hoogwaardigere speeltjes.

Je kan dit generaliseren door je hondje af en toe te benaderen als het ligt te kauwen op een speeltje en dan een hoogwaardig voertje te gooien en dan gewoon weg te lopen.

Het ruil spelletje

Begin ook nu weer met dat je hondje op een speeltje met lage waarde (voor het hondje) aan het kauwen is. benader het hondje nu met een hoogwaardig speeltje, zoals zijn favoriete speeltje, bal of kauwstaaf. Vraag om een "los". Als hij het loslaat geef dan het favoriete speeltje.

Als je nou werkelijk het moet afnemen.

Alle oefeningen in dit hoofdstuk berusten op het systeem van terug geven van het geliefde object of ruilen voor een betere. Maar soms komt het voor dat je hondje buiten iets in de mond neemt wat gevaarlijk is of zeer vies (in jou ogen) dan kan je het niet terug geven zoals je geoefend hebt. Daarom zul je zelfs als het vorige probleem opgelost is toch altijd moeten blijven oefenen. Het ruilspel en het "los" en het voertjes gooi spel. Bovendien zorg ik er altijd voor dat ik een hoogwaardig speeltje (balletje) en lekkere voertjes bij me heb. Hoe vaker je oefent des ter meer vertrouwen bouw je tussen jou en je hondje voor de werkelijke momenten dat het ertoe doet.

Hoe lang gaat dit nou allemaal duren?

Nou dat verschilt per hondje. sommige hondjes hebben het al gelijk door. Na een paar training sessies kijken ze al uit naar jou en vragen bijna om de bak of speeltje te benaderen. Bij andere hondjes kan het dagen duren. Weer anderen kunnen weken nodig hebben van dagelijkse training.

Wanneer moet ik professionele hulp inroepen?

Als een aantal weken zonder vooruitgang bezig bent

Als je hondje iemand gebeten heeft of als je denkt dat het werkelijk gaat gebeuren.

Als je hele jonge kinderen in huis hebt

Als je niet lekker voelt bij deze trainingen of vindt dat het boven je pet gaat.

Vind een trainer die werkt met de modernste wetenschappelijke methode van positief belonen en kijk vooral uit voor trainers die willen dat je je hondje moet domineren.

Greetz, Carlos.


Follow Us
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Naamloos-1.jpg
  • Facebook Basic Square
  • interesseform-1.jpg
Follow Us
bottom of page