top of page

Help! Ik krijg een hondje! Wat is Benchtraining?


Er zijn weer wat puppies gearriveerd uit Kreta.

De gezinnen die voor het eerst een hondje in huis nemen komen voor een aantal verrassingen te staan! Een daarvan is dat de pup gaat wisselen en een enorme kauw drift ontwikkeld op alles wat los en vast zit. Dit is natuurlijk te managen maar dan moet je er altijd bij zijn.

Misschien moet je ook wat vaker iets langer van huis en dan is zo’n pup los in de woonkamer een … nou, ik maak mijn zin niet verder af. Ik wil niemand afschrikken. Laat ik het er op houden dat het hondje het gezin zal missen EN dat de verveling kan toeslaan. In deze gevallen kan ik een bench aanraden.

Er wordt weleens gezegd dat het gebruik van een bench zielig is voor een hond, maar dat is onzin. Ook in onze familie van Marie ontstaan wel eens ferme discussies als er meningen gegeven worden (die vaak niet gevraagd worden) vanuit emotie en iedereen zijn eigen manier van opvoeden, vaak zonder de achtergrond van de situatie te kennen, als de ware zien. Een hond is lid van ons gezin maar heeft vaak een andere tactiek bij het opvoeden nodig dan onze kinderen.

Dit schrijft een cognitief kynoloog: De angst voor Antropomorfisme!

Antropomorfisme, het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke dieren, wordt bij het wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag, de emoties en het bewustzijn van het dier als een groot probleem gezien. We zouden dieren hierdoor menselijker maken dan ze daadwerkelijk zijn. Daarnaast staat objectiviteit hoog in het vaandel en het is nu eenmaal erg lastig objectieve uitspraken te doen over de innerlijke belevingswereld van dieren. Toch hoeft antropomorfisme lang niet zo´n complex probleem te zijn. Zolang er zorgvuldig mee wordt omgegaan, kan het juist dienen als een zeer nuttig hulpmiddel.

Dus je mag ook wel best je intuïtie gebruiken die je hebt opgedaan bij je jarenlange ervaring met het opvoeden van je gezin, maar verdiep je wel een beetje in je hondje.

Als uw hondje een goede benchtraining heeft gehad, zal de bench voor het hondje een plek zijn waar het hondje veilig is en waar het zich terug kan trekken. Voor u is het misschien een prettig idee dat het hondje niet op uw bank ligt of op uw meubels kauwt als u weg bent. Ook kan een bench erg handig zijn bij het zindelijk maken van uw hond of pup, omdat een hond van nature niet graag zijn eigen nest bevuilt

Wat voor bench kan je nou het beste voor je hondje of puppy kopen?

Er zijn meerdere soorten benches verkrijgbaar, deze verschillen in prijs, materiaal en kleur. Er is één ding waar je rekening mee moet houden en dat is dat je een bench aanschaft die niet te groot is voor je hondje. Je hondje moet er net in kunnen staan, zich kunnen omdraaien en er lekker in kunnen liggen. Ga hierbij uit van de grootte van je hondje wanneer hij volgroeid is. Zolang je hondje nog een pup is, kunt je de bench tijdelijk verkleinen door er een plank of kist in de zetten. Kies hierbij voor veilig materiaal waaraan uw pup zich niet kan bezeren. Dit verkleinen zorgt ervoor dat het hondje niet in een ver hoekje een plekje vindt om de behoefte te gaan doen. Er zijn ook bench verdelers te koop.

alle foto's zijn van internet

Je hebt een bench aangeschaft. Wat nu?

Om te beginnen is het belangrijk dat de bench een fijne plek wordt voor je hondje. Zorg er daarom voor dat je de bodem bedekt met een dekentje of een kussen. tegenwoordig zijn er ook hele comfortabele zindelijkheidsmatjes, en dat de bench op een rustige plek staat. Zet de bench niet op een tochtige plek of op een plek waar steeds mensen langslopen.

De benchtraining

Benchtraining bestaat uit 4 stappen. Geef je hondje bij iedere stap de tijd die hij nodig heeft en probeer niets te overhaasten. Er is in opvoeden nooit een easy fix. Stuur je hondje nooit voor straf naar zijn bench en laat het met rust als het hondje er lekker in ligt.

Stap 1

Leg regelmatig wat lekkers in de bench, zodat je hondje uit zichzelf de bench ingaat en daarvoor beloond wordt. Geef ook al de maaltijden en tussendoortjes in de bench, zodat het aan de bench went. Laat het deurtje gewoon openstaan. Je hondje is klaar voor stap 2 als hij zijn eten rustig in zijn bench opeet.

Stap 2

Breng je hondje naar de bench als het overdag wil gaan slapen. Je kunt hierbij een commando geven op het moment dat hij de bench ingaat, bijvoorbeeld ‘plaats’ of ‘bench’, dit heet cueing. Als je hondje uit zichzelf of op jouw aanwijzing in de bench gaat liggen, beloont je het met iets lekkers en lots of love. Laat ook nu het deurtje openstaan. Gaat je hondje regelmatig in zijn bench liggen slapen? Dan is het tijd voor stap 3.

Stap 3

Geef een maaltijd of kluif in de bench en sluit het deurtje zodra je hondje begint te eten of te kauwen. Open het deurtje weer vlak voordat het uitgegeten is. Als je hondje gaat piepen is het belangrijk dat je hem negeert. Doe het deurtje niet open en geef het geen aandacht, want anders beloont je dat gedrag wat er in zal resulteren dat het dat gedrag zal herhalen: “aha zeuren werkt”. Op het moment dat het stil is, open je het deurtje terwijl je je hondje verder negeert. Moeilijk he? Blijf oefenen tot je hondje rustig in de bench blijft liggen, zelfs als het deurtje voor langere tijd gesloten is. Ga vervolgens na het sluiten van het deurtje de kamer uit en rek de tijd dat je wegblijft steeds iets uit. Blijft je hondje rustig in de bench liggen en kunt je een half uur uit het zicht blijven zonder dat het onrustig wordt? Dan is het tijd voor de laatste stap. Is er wat paniek ga dan terug naar stap 2

Stap 4

Nu is het tijd voor het daadwerkelijk van huis gaan. Breng je hondje rustig naar de bench, geef het iets lekkers en sluit het deurtje. De eerste keer dat je weggaat, is het heel belangrijk dat je slechts zeer kort wegblijft. Die tijd rekt je steeds iets uit. Haal het hondje niet uit zijn bench als hij zit te piepen wanneer je thuiskomt, maar wacht tot hij stil is. (Moeilijk he?) Belangrijk! zorg voor drinken! Neem een bak voor aan de tralies dan gaat het er niet per ongeluk op staan en is alles nat.

je wilt jouw hondje ’s nachts in de bench laten slapen, hoe doe je dat?

Je doet hetzelfde als bij stap 4. Alleen ga je nu niet van huis maar slapen. Ook hier geldt: laat je hondje niet uit zijn bench als het ’s nachts piept. Het is normaal dat uw hond de eerste paar nachten zal piepen en u zult dit, hoe vervelend ook, moeten negeren. Houd er wel rekening mee dat puppies ’s nachts vaak nog moeten plassen; wacht dan tot uw pup stil is en haal hem uit zijn bench om even met hem naar buiten te gaan.

Je wilt je hondje alleen laten zonder bench. Er zijn wel een paar regels waaraan je zich zult moeten houden als je de training wilt laten slagen.

– Laat je hondje buiten de trainingssessies nooit alleen thuis! Alleen zo zal de training succesvol zijn.

– Negeer je hondje als het zelf om aandacht vraagt. Als je jouw hondje aandacht wilt geven, roept je hem bij je. Houd er rekening mee dat het gedrag van je hondje eerst zal verergeren, het zal er alles aan doen om jouw aandacht te krijgen. Het is belangrijk dat je toch door blijft zetten. Er komt een soort van extinction burst, een laatste uitbarsting. Uiteindelijk zal je hondje het begrijpen.

– Zorg ervoor dat je hondje het commando “plaats” kent en correct uitvoert voordat je aan deze training begint.

De training bestaat uit 5 stappen. Neem de tijd om deze stappen met je hondje te oefenen en ga niet door naar een volgende stap voordat het hondje een stap goed beheerst. Ga er hierbij van uit dat het hondje de stap 8 van de 10 keer foutloos uitvoert.

Stap 1

Geef je hondje het commando om naar de plaats te gaan. Mocht het zo zijn dat je hondje niet op uw commando reageert, pak hem dan bij zijn halsband en breng hem rustig naar zijn plaats. Stuur je hondje terug als hij zonder uw goedkeuring de plaats verlaat.

Stap 2

Geef je hondje iets lekkers op de plaats en loop daarna rustig weg naar een andere kamer, bijvoorbeeld de keuken of de hal. Laat alle deuren die je op deze weg tegenkomt openstaan. Als je hondje netjes op de plaats blijft liggen, beloon je hem door hem wat extra lekkers te geven, een jackpot. Blijft je hondje niet liggen en volgt het je door het huis? Stuur het dan rustig terug naar de plaats.

Stap 3

Doe hetzelfde als bij stap 2, alleen sluit nu de deuren die je onderweg tegenkomt. Communiceer niet met je hondje door te vertellen wat je gaat doen, je vestigt daarbij de aandacht op het feit dat je weggaat. Blijf niet te lang weg en negeer je hondje wanneer het gaat piepen of blaffen. Kom pas terug als het weer stil is. Blijft het hondje een aantal minuten rustig terwijl je zich in een andere kamer bevindt? Ga dan weer terug en roep je hond rustig bij je. De tijd dat je wegblijft, kunt je steeds iets uitrekken totdat je gemakkelijk een uur uit de kamer kan blijven zonder dat je hondje daar onrustig van wordt.

Stap 4

Bij deze stap doet je precies hetzelfde als bij stap 3. Het enige verschil is dat je nu je jas aantrekt en je spullen pakt alsof je weggaat, voordat je je naar een andere kamer verplaatst.

Stap 5

Je doet hetzelfde als bij stap 3 en 4, alleen gaat je nu daadwerkelijk het huis uit. Blijf de eerste keer niet gelijk een paar uur weg, maar maximaal de tijd dat uw hond gewend is om alleen in een kamer te zijn wanneer je thuis bent. Deze tijd kunt u langzaam uitbreiden.

Ik wens je veel plezier met je nieuwe hondje en succes met de benchtraining en met de training waarbij je jouw hondje leert alleen thuis te blijven zonder bench. Mocht je er toch niet uitkomen of hebt je nog vragen? Bel Patty, ha ha ha. Nee geintje! Laat een berichtje na in Nazorg en Patty zal beoordelen hoe je antwoord tot stand komt. Door de bemoeial Carlos of misschien via een expert!

Greetz Carlos


Follow Us
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Naamloos-1.jpg
  • Facebook Basic Square
  • interesseform-1.jpg
Follow Us
bottom of page