top of page

Help! mijn hondje plast in het huis! Wat kan ik doen?


Heeft uw volwassen hondje plotseling ongelukjes in het huis? Dit is wat er aan de hand zou kunnen zijn!

Wanneer een normaal goed opgevoede hondje "ongelukjes” begint te krijgen in het huis, is er iets aan de hand. Je zou kunnen denken dat je hondje je straft voor iets of gewoon moeilijk doet, maar goed opgevoede hondjes plassen niet plotseling zonder reden in het huis. Het is jouw taak om Petdetective te spelen om te ontdekken waardoor het gedrag is verandert.

Hier is een overzicht van veelvoorkomende redenen waarom een ​​hondje plotseling niet meer zindelijk lijkt.

1. Veranderingen in het gezin. Een kind dat naar school gaat, een geboorte of overlijden, of een scheiding kan bij veel hondjes voor onrust zorgen.

2. Woningrenovaties. Het verbouwen van het huis, vooral met werklui die komen en gaan, kan leiden tot problemen met de zindelijkheid. Zelfs een nieuw tapijt met verschillende geuren kan ervoor zorgen dat sommige hondjes hun geur achterlaten door erop te plassen.

3. Afwijkingen in de dagelijkse huishoudelijke routine. Hondjes voelen zich veilig wanneer het gezin vasthoudt aan de dagelijkse planning. Als het hondje gewend is om zichzelf op bepaalde momenten van de dag te ontlasten en zijn schema is veranderd, kan hij er moeite mee hebben. Maak indien mogelijk langzaam wijzigingen zodat het hondje zich kan aanpassen.

4. Gestrest voelen of te opgewonden zijn. Sommige hondjes zullen kleine hoeveelheden urine lekken wanneer ze te opgewonden, angstig of gestrest zijn - dit wordt onderdanig urineren genoemd. Hoewel dit gebruikelijker is bij puppy's, zullen sommige volwassen hondjes dit ook doen. Het gebeurt ook vaak als een persoon het hondje begroet.

Vaak zien we dit probleem bij hondjes die de verbinding tussen het wandelen en hun behoefte doen nog niet gemaakt hebben. Ten eerste wordt wandelen hierbij geassocieerd met opwinding en spel, maar heeft het hondje om zijn behoefte te doen een zekere vorm van rust nodig. Ten tweede ligt de nadruk in de training te weinig op de bedoelde locatie van het behoefte doen. Het hondje heeft tijdens de wandeling met allerlei prikkels te maken gehad en komt er vervolgens thuis pas achter dat hij moet plassen. Maar hierbij komt niet gelijk de associatie dat hij plassen moet voorbij!

5. Hormoonincontinentie. Gecastreerde, middelbare of oudere vrouwelijke hondjes kunnen incontinent worden vanwege een tekort aan oestrogeen. Oestrogeen helpt de spiertonus van de urethrale sluitspier te behouden.

6. Leeftijdsgebonden problemen. Nierziekte, cognitieve stoornissen en andere aandoeningen bij oudere en geriatrische hondjes kan er voor zorgen dat ze ineens niet meer zindelijk zijn of veel meer moeten plassen.

7. Andere gezondheidsproblemen. Infecties, tumoren, letsels van het ruggenmerg, nieraandoeningen en problemen met de blaas kunnen incontinentie veroorzaken bij hondjes van elke leeftijd en kunnen leiden tot ongelukjes. Problemen die leiden tot veel meer drinken, zoals diabetes, kunnen ook leiden tot ongelukjes in huis.

8. Bijwerkingen van medicijnen. Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat het hondje vaker zichzelf ontspant en ongelukjes in huis veroorzaakt. Praat met uw dierenarts over mogelijke bijwerkingen van het geneesmiddel.

Tijd om Pet Detective te spelen

Als geen van deze scenario's is opgetreden en je de oorzaak nog steeds niet kunt achterhalen, is het tijd om je als een detective te gedragen en aanwijzingen te verzamelen. Noteer de antwoorden op deze vragen:

• Wanneer begon de onzindelijkheid in het huis?

• Hoeveel ongelukjes heeft uw hondje gehad in de afgelopen week, maand?

• Gebeuren ze overdag wanneer u weg bent of 's nachts?

• Gebeuren ze in het bed van uw hondje terwijl hij slaapt?

• Plast hij als hij opgewonden raakt?

• Doet hij het plassen op dezelfde plek of op verschillende plaatsen?

Zodra je specifieke details hebt verzameld, wordt het tijd om jouw dierenarts te raadplegen en je hondje een grondig lichamelijk onderzoek te laten ondergaan. Als medische redenen zijn uitgesloten, werk dan samen met een professionele hondentrainer of gedragsdeskundige om de oorzaak te achterhalen, zodat je de juiste corrigerende maatregelen kunt nemen.

Maar, wat je ook doet, straf je hondje niet uit frustratie. Schreeuw niet, haal niet de neus van je hondje door de rotzooi. Niet alleen zal het niet werken, het kan er ook voor zorgen dat je hondje achter de bank of op andere verborgen plekken plast, waardoor het werk van de Petdetective bemoeilijkt wordt. En het zal de relatie met je hondje beschadigen. Je verliest zijn vertrouwen in jou als fair leider.

Succes met het vinden van de oorzaak en de oplossing.

Greetz, Carlos


Follow Us
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Naamloos-1.jpg
  • Facebook Basic Square
  • interesseform-1.jpg
Follow Us
bottom of page