top of page

Help! Ik wil nog een hondje in de familie. (Eigenlijk Deel 2 van Help! Er komt een nieuw hondje in o


Oké, je wilt dus een nieuw hondje bij het andere hondje (of hondjes) in de familie. Ik zou zeggen "wow, ga er maar aanstaan".

Als je nog een hondje wilt adopteren dan zal je die moeten introduceren in het bestaande roedeltje.

Een goede eerste indruk voor beide/alle hondjes zal enorm helpen om het allemaal gemakkelijker te laten verlopen en elkaar probleemloos te leren kennen. Van te voren nadenken wat je moet doen om een succesvolle ontmoeting te bevorderen zal helpen om conflicten te voorkomen. Als je bedenkt dat het nieuwe hondje het territorium van de andere(n) moet inkomen zie je al wat beren op de weg, dunkt mij!

Vergeet dit blogje maar als van beide hondjes bekend is dat ze een gedragsprobleem hebben met andere hondjes. Als dat het geval is zoek dan hulp van een professionele gedragsdeskundige.

Of zie helemaal van het project af want het zal heel wat gemanaged moeten worden, maandenlang!

Zullen ze het goed met elkaar kunnen vinden?

Je kan net zo goed die vraag stellen en beantwoorden als je mensen met elkaar in contact brengt. het antwoord is natuurlijk dat niemand het echt weet totdat je het probeert! Kijk maar naar allerlei reality shows! Het is een heel verdien model om ze bij elkaar te zetten en te zien wat er onderling gaat gebeuren. Met een camera dat als vergrootglas dient erop, dat dan weer wel.

Over het algemeen geldt wel dat hoe socialer de hondjes zijn bij andere hondjes, hoe makkelijker het zal zijn. Ook een teefje introduceren bij een reutje (liefst met wat leeftijdsverschil) gaat over het algemeen makkelijker dan het voorstellen aan elkaar van leden van hetzelfde geslacht. Vooral 2 teefjes kan moeilijk worden. Bij mij ontstond een situatietje tussen een gecastreerd reutje en een gesteriliseerd teefje. Ondanks dat men zegt dat de onzijdige hondjes makkelijk te plaatsen zijn in een huishouden met meerdere dieren. Het gecastreerde reutje (Duuk) snakte naar de aandacht van Pebbles maar die vond het maar een indringer. Bij zijn aandringen kreeg hij af en toe ongenadig op zijn kop. Ik had gewoon medelijden met de knul. Terwijl het met mijn ongecastreerde reu en Duuk het eigenlijk veel gemoedelijker gaat. Ze interesseren zich niet zo veel voor elkaar. Er is een coëxistentie zonder veel gedoe dus ook zonder spelen. Af en toe grommen bij de bak als een van de twee de bakken komt inspecteren of ze wel leeg zijn.. maar dat is het wel.

Veel hangt echter af van het temperament en karakter van elk individu. Ook eerdere ervaringen spelen een grote rol, en dus weet je het pas echt nadat ze elkaar hebben ontmoet.

Opmerking:

Wees terughoudend met het willen samenvoegen van 2 complete (ongecastreerd) reutjes want ze moeten wel heel sociaal zijn om het project te kunnen door zetten. Als je van plan bent om dat te doen moet er absoluut geen teefjes in de buurt zijn die loops kunnen worden. Bij die geur ontwikkeld zich een rivaliteit die je zal verbazen van die "lieffies" en de plukken haar kunnen dan door de kamer vliegen. Ze zullen elkaar als rivalen zien. Met een bezoek aan de artsenpost in het verschiet omdat jij gaatjes van de tanden van allebei in de hand hebt omdat je ze uit elkaar wilde halen. Bloed zal vloeien (en niet alleen van het teefje).

De eerste ontmoeting.

De beste manier om twee hondjes (of meer natuurlijk) die elkaar niet kennen te laten ontmoeten is, naar mijn mening, ze naar een neutraal gebied (open vlakte als Soesterduijnen of Hilversumse Heide of zo) meenemen die ze allebei niet goed kennen. Ze kunnen elkaar dan leren kennen zonder druk van een territorium. Let wel op de hondjes. Blijf de lichaamstaal lezen. Niets is belangrijker. denk niet van "ze zoeken het maar uit. Hier komt het wel goed".

Hier staan Hermès en Pippa de lab van mijn broer die een paar maanden bij ons heeft gewoond omdat ze werd gezien als "pup out of hell". Hup, gelijk ergens naar toe en samen ontdekken en ondertussen aftasten. Let op de ogen van Hermès en de staart houding van Pippa. Aftasten van attitude.

Begin met z'n tweeën. Een loopt met de nieuwe en de ander met de rest. Aangelijnd, wel aan lange lijnen als dat kan. ik ga nu verder over 2 hondjes, dat schrijft wat makkelijker.

Vervoer ze apart als dat kan. Kan het niet, doe de nieuwe dan op de achterbank en degene die je al hebt tussen de benen bij de voorstoel. Haal ze een voor een uit de wagen, liefst een eindje uit elkaar. Kom je met slecht 1 auto laat je het hondje dat je al hebt er het eerst uit en je loopt een eindje weg. Hou het nog kort aangelijnd bij je. Dan het nieuwe hondje. Werk er al gelijk aan dat ze onder controle slechts de auto uit mogen. Altijd aangelijnd. Zeg de nieuwe naam en laat het eruit.

Begin vanaf verschillende startpunten, een eind uit elkaar, te lopen. Onnodig te zeggen, met allebei aan de lijn. Houd in het begin afstand en loop parallel met elkaar op zodat je onderlingen confrontaties vermijd want die kunnen behoorlijk stressvol zijn. Voor beide hondjes.

Laat de lange lijn vieren maar ze mogen elkaar bij lange na niet bereiken. Blijf ver uit elkaar lopen, zodat de wandeling met al dat gesnuffel en afleiding, de intensiteit van de ontmoeting wegneemt. Loop zo dat je steeds dichter bij elkaar komt. Als je een paar meter uit elkaar paralel aan elkaar kan lopen en de honden kalm zijn, zijn we op de goede weg. Ga door met lopen alsof er niets bijzonders is.

Als je voelt dat het goed is blijf je lopen en laat de honden dan op dezelfde hoogte komen Je komt nader maar laat de lijnen niet kruisen, neem ook niet een hondje korter aan de riem want dat geeft direct een andere energie. Laat ze elkaar wel ontmoeten en zeg hallo tegen elkaar om de hondjes de veranderende energie van een ontmoeting mee te geven. Blijf lopen. Ga niet roepen naar de hondjes, trek niet aan lijnen als ze even piesen of snuffelen. Er niets bijzonders aan de hand! Als een van de hondjes naar je terug rent en steun zoekt beweeg je langzaam weg zodat je hun ontmoeting niet beïnvloedt. Als het bij uw hondje kan doe dat hondje los. niet het nieuwe natuurlijk. Let op de lichaamstaal.

Als een van de twee hondjes geen plezier heeft in de ervaring, zet je hondje weer aan de lijn en loop beide uit elkaar. Maak er geen drama van. Er is niets aan de hand. Probeer het wat later opnieuw.

Onverschillig of vrienden voor het leven?

Soms negeren hondjes die op deze manier aan elkaar voorgesteld worden elkaar gewoon. Dat is ook prima en dat betekend voor ons gewoon dat geen van beide klaar is om een stapje verder te gaan in dit stadium. Het zou kunnen dat uw hondje (of beide) die alleen met mensen geleefd heeft dan de voorkeur geeft aan menselijk gezelschap boven dat van andere honden. (Er is trouwens een hele blog te schrijven over hondjes die als tweede hondje in het gezin opgroeien en hoe weinig die op mensen gericht is en daarom ongehoorzaam kunnen zijn.) Of de ene hond maakt zich een beetje zorgen over de andere en die daarom expres de ontmoeting probeert te vermijden. Niets aan de hand. Sta ze toe dingen op hun eigen tempo te doen. Doe gewoon wat meer vergelijkbare uitstapjes samen als je kunt. laat ze elkaar wat beter leren kennen voor ze moeten samenwonen.

Als je speel buigingen ziet of ook maar iets dat op speels gedrag lijkt is dat erg bemoedigend want dat betekend gewoonlijk dat het wel goed gaat komen.

Nala staat hier bij Hermès bij een kleine obstakel oefening. Let op de staart van Nala en hoe ze uit de periferie van haar blikveld probeert te zien hoe Hermès zich opstelt terwijl zij het klaarliggende voertje pakt. Blijft kijken naar je hondjes!

Als een hondje heel speels is en de andere niet, zal de interactie waarschijnlijk snel eindigen. Als het speelse hondje echter blijft proberen om de andere tot spel aan te zetten, en als je ziet dat de ander zich daarmee zeer oncomfortabel voelt, kan je beter ingrijpen want dat is geen goed teken. Je moet dan nog veel meer kennismaking ontmoetingen proberen voordat je het nieuwe hondje mee naar huis kan nemen.

Misschien wel overwegen of ze überhaupt wel compatibel zijn! Zoals Patty en ik hebben meegemaakt om een Griekje te koppelen aan een zeer drukke Duitse Herder!

Kennismaking thuis.

Voordat je het nieuwe hondje meeneemt naar huis, nadat je de ontmoeting oefeningen op neutraal gebied al gedaan hebt natuurlijk, doe je alle "spullen", bezittingen zoals botten, speelgoedjes, kauwtjes, dekentjes en balletjes (wow, vooral balletjes) wat maar conflict kan veroorzaken, uit de weg, in een kast of iets.

Zorg dat de honden elkaar ontmoeten op enigszins neutraal gebied buiten huis. vermijd dat ze met de koppen tegen elkaar kunnen staan (figuurlijk) en wandel samen terug naar het huis. Als er een tuin is gooi die dan open en laat ze daarin allebei los. En geef ze meer dan voldoende tijd en ruimte om elkaar te leren kennen. Probeer je er niet mee te bemoeien en laat zeker de kinderen lekker in hun eigen kamer spelen of in ieder geval absoluut niet met hun in contact komen en om aandacht vragen. Ben je zo'n pappa of mamma die niet streng willen zijn laat ze dan bij een vriendje spelen (zou je wel een tweede hondje nemen als zo'n ouder bent?). Bemoei je er alleen mee als een van de hondjes echt door de ander wordt lastig gevallen of gepest. Doe dit door de hond af te leiden die moeilijk is door hem te interesseren iets anders te gaan doen. Even zijn naam noemen en een Zit! uitvoeren of zo.

Als alles goed is gegaan loop dan het huis in en laat ze volgen. Roep ze niet en vermijd het verhogen van hun opwinding niveau. Hou alles rustig. Be like The Fonz. And what's Fonzie like? He's cool!. And that's what we're gonna be. We're gonna be cool. Zodat ze in rust aan elkaar kunnen wennen. Maak je bestaande hondje niet jaloers door te vriendelijk te zijn voor je nieuwe hondje. Doe vrij ongeïnteresseerd tegen beide. Niet boos natuurlijk.

Als alles goed is gegaan geef ze dan allebei een nieuw kleedje, maar houd het speelgoed en kauwspul de eerste week of zo uit de weg. Eigenlijk moet je het weg mieteren en nieuwe spul gaan verzamelen. Er zit dan nog geen bezitsdrang op.

Zorg er zeker de eerste week voor dat ze veel beweging krijgen en mentale stimulatie tijdens het wandelen. Laat ze kleine obstakel oefeningetjes doen. Zodat ze moe zijn en blij zijn om uit te rusten als ze weer thuis zijn.

Veel plezier met je nieuwe hondje

Greetz Carlos

Follow Us
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Naamloos-1.jpg
  • Facebook Basic Square
  • interesseform-1.jpg
Follow Us
bottom of page