Help! Er komt een nieuw hondje in ons huis met andere hondjes.
Een nieuw hondje introduceren bij u thuis blijft een spannende en opwindende gebeurtenis. Er is veel te lezen over thuiskomen met een puppy maar het blijkt dat ik vrij weinig kan vinden over het erbij nemen van een puber of volwassen hond.
Dit blogje is bedoeld om aan te geven dat er ook nog wat overwegingen te maken zijn bij het nemen van nog een hondje!
Het nieuwe adoptiegezin onderschat vaak de problemen die kunnen ontstaan als er beginnersfouten worden gemaakt vooral als er al andere hondjes lid zijn van het gezin. " Ach het komt wel goed"!
Het kan behoorlijk moeilijk zijn en zelfs tot gevaarlijke situaties leiden als het niet in goede banen wordt geleid. Je hoeft maar "dogfight" in je zoekmachine in te typen.
Veel mensen denken dat ze gewoon een nieuw hondje mee kunnen nemen en dat de honden het zelf wel uitzoeken. Je schrikt jezelf een hoedje als je op fora de meest idioten antwoorden leest op een vraag over een nieuwe volwassen hond bij een kat of andere hond(en) plaatsen. Jaha, bij HUN ging het goed. Mazzelaars.
Als je geluk hebt loopt alles op rolletjes maar vaker dan je zou denken bevindt zo'n nieuw adoptiegezin zich ineens in een hoogoplopende ruzie tussen de hondjes en vragen zich af wat er toch fout is gegaan.
(By the way. In deze foto zijn ze aan het spelen na een behoorlijke intensieve wennings periode)
Honden zijn roedeldieren en mensen zijn primaten en die gaan totaal anders met elkaar om
(foto: thewastetimepost.com)
De gemiddelde hondeneigenaar heeft geen idee hoe sterk het genetisch bepaalde roedelinstinct is dat vlak onder het vachtje drijft van hun lieflijke familie huisknuffel.
Het toevoegen van een 2de of misschien wel een 3de hond ( dat was met Hermès bij ons dus) in het gezin kan een roedel instinct of zelfs een "rang instinct" triggeren. ik bedoel met instinct een aangeboren gedragspatroon.
Menig hondeneigenaar is geschokt en overstuur als men het niveau van agressie zien waar hun schattig familiehondje toe in staat is.
Er is meestal meer dan 1 kwestie aan de gang die resulteren in problemen.
Om maar een paar te noemen;
.een hond als huisdier is vaak territoriaal; de nieuwkomer wordt niet in het territorium geduld.
.er kan een rang of dominantie probleem tussen de honden voorkomen. Vooral de nieuwkomer is qua karakter volkomen vreemd voor het gezin en er kan alleen uitgegaan worden van wat er van verteld wordt door de vorige opvang. Soms komen ze zo uit het asiel.;
.Of er zijn problemen met hondjes van hetzelfde geslacht dus reutjes onderling of tussen teefjes die problemen veroorzaken.
(foto: manytearsrescue.com)
Ik las van een dame met een serieus probleem (niet in de foto). Ze had een hele meute honden (er werd gesproken over 30). Mensen als zij zijn "hondenverzamelaars". Ze vangt met een veel te groot hart zwerfhondjes op en, ongelofelijk, ze heeft het merendeel in het huis.
Zelf realiseert ze zich wel dat ze een OCD (obsessieve compulsieve stoornis) heeft. Verzamelen en hamsteren.
Voor de hand liggend is dat ze een enorme roedel heeft gecreëerd en getuige was van enkele vreselijke hondengevechten bij haar thuis. Het feit is dat het instinct, wat is genetisch vastgelegd, dat deze enorme roedel in zijn greep heeft, hetzelfde instinct is dat door een roedel van "slechts" 3 hondjes stroomt dat bij ons thuis woont.
Dus:
3 honden zijn een roedel!!!
Ik noem een paar problemen als mensen een roedel creëren.
1. Honden in huis worden heel territoriaal.
2. Bij 3 honden zal een rangorde (pikorde bij kippen) ontstaan met ook een roedelleider. Elke hond in huis weet exact wat zijn rang is zo'n roedel. Dus je moet als menselijke leider sterk in je schoenen staan. Als de honden geen duidelijke en sterke (vooral figuurlijk) menselijke roedelleider hebben zal een van de honden (moet van het instinct) het gezag over de roedel nemen en de meeste honden willen en kunnen dat eigenlijk niet en veranderen in een zenuwachtige tiran (ook tegen de mensen in het gezin/roedel) door hun gebrek aan zelfvertrouwen als leider.
3. Als er een nieuwe hond in huis gebracht wordt moet elke hond zijn individuele rang opnieuw vaststellen en/of herstellen in de (ver)nieuw(d)e roedel. Dat rang herstellen/bevestigen is waar de hondenruzies door ontstaan. Dit geldt natuurlijk ook tegenover andere viervoetige huisgenoten zoals katten.
4. Trouwens, de heftigste knokpartijen vinden plaats tussen teefjes (De vrouwtjes zijn het heftigst). of tussen geneutraliseerde honden (die gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Die zijn allemaal hetzelfde want onzijdig).
5. Als er een gevecht plaats vind in een grotere roedel (3 honden of meer) zullen vaak alle honden een "gang" vormen tegen de zwakste hond.
6. Wanneer een hond(je) op deze manier is aangevallen is het gelijk getraumatiseerd voor de rest van zijn/haar leven. Deze honden zullen altijd wantrouwend blijven bij het ontmoeten van andere honden.
Feit is dat een hond eenmaal is aangevallen hij/zij agressief wordt ten opzichte van andere honden en zal tekeer gaan tegen elke andere hond dat het ziet.
7.Een hond kan van je houden en je toch niet respecteren. Liefde en respect zijn bij honden (bij mij ook) 2 totaal verschillende zaken.
8. De meeste honden willen helemaal geen roedelleider zijn!!!! Als ze zich daartoe geforceerd voelen raken ze gestrestst en nerveus. Zeker ook onzeker en gefrustreerd.
Als de honden een duidelijke en sterke (figuurlijk) menselijke roedelleider hebben treden deze problemen niet op! De menselijke leider moet het kristalhelder maken dat het agressieve gedrag totaal onacceptabel is en niet zal worden getolereerd.
De menselijke leider laat aan zijn honden merken dat ze door hem/haar worden beschermt. Ook tegen andere honden. Dus als het bij je kruipt bij een ontmoeting buiten met vreemde hondjes dan heeft het je steun nodig. Geef dat dan! maak niet mijn oude fout van "O, dat regelen ze zelf wel." En de eigenaar van zo'n playground bully (ik bedoel niet het ras maar pestkop). "Mijne is een leider, dat is de natuur!". Onzin! We zijn niet in het wild! Als je kind met buiten spelen ook gepest wordt en op zijn kop gezeten wordt treed je toch ook op?
Dit is een vreselijk belangrijk feit dat de gemiddelde hondeneigenaar zich niet realiseert, maar ik kan je garanderen, je hondjes doen dat wel.
Ik ben bang dat ik al heel wat lezers ondertussen ben kwijtgeraakt maar de materie is te belangrijk om het niet te berde te brengen.
Veel plezier met uw hondjes en zoek een leuke cursus om terwijl u traint een band te creëren met uw nieuwe hondje(s)
Greetz Carlos.