top of page

Je hondje leren apporteren. (Speeltje halen en… terugbrengen).


Omdat ik bij Hermès en Pebbles het apporteren in de basis opvoeding heb geïntegreerd en ze het heerlijk vinden om te doen moest ik even wennen dat Duuk het hele spelletje eigenlijk niet begrijpt. Dus dat het ook niet als beloning kan dienen bij hem.

Pebbles heb ik ook na een paar maanden terug gekregen uit een adoptie maar daar zit een drive in om alles beter te doen dan haar mentor hondje (Hermès) en dus ging het apporteren ook eigenlijk bijna vanzelf..

Duuk is een ander verhaal. Wel zeer veel drive voor voer dus. Dat is zijn allergrootste motivator. Voor het apporteren moet ik dus aan de slag met hem!!

Er zijn drie soorten hondjes in deze wereld: hondjes die zich niet druk maken om te apporteren, hondjes die een speeltje of bal wel najagen maar niet terugbrengen, en Labradors.

Tenzij je een Labrador hebt moet je waarschijnlijk de verpletterende (grapje) realiteit onder ogen zien dat veel hondjes niet het apport instinct hebben en die van jou misschienook niet. De meeste hondjes rennen graag achter een gegooid stuk speelgoed aan, maar weigeren het terug te brengen - of ze kunnen het speeltje oppikken en je laten rondrennen, achter ze aan, alleen voor de fun-of-it. Andere hondjes zijn meer geïnteresseerd in het snuffelen in het gras of het haar tussen hun tenen dan het apport-speeltje waar je ze enthousiast voor probeert te maken.

Het punt is dat je hondje waarschijnlijk niet instinctief achter een stuk speelgoed of bal aan holt en het terugbrengt zoals de hondjes in de film en op Youtube. Dat betekent niet dat ze dat niet zullen doen en dat betekent zeker niet dat ze dat niet kunnen. Bijna elk hondje kan worden geleerd om te apporteren en de meeste hondjes zullen snel leren om ervan te houden.

Apporteren is een geweldige manier om je hondje beweging te geven. Zeker als je hondje meer op jouw gericht is dan op andere hondjes en niet graag met andere hondjes rond rent. Of andersom, als je hondje te veel op andere hondjes gericht is (ook negatief) dan kun je ze heerlijk afleiden en ook een betere band samen opbouwen met het apport spelletje. Je bestrijd met het spelen obesitas, en je zorgt dat de energie ombuigt van destructief gedrag dat eventueel aan het ontstaan is door o.a. verveling. Het houd ze lekker mentaal gestimuleerd. Het is een handige manier om ze af te matten zodat ze de slaap krijgen die ze (en jij) hard nodig hebben.

Eerst de basis: het “hier” of ‘kom”

Eerst moet je je hond leren hoe hij moet hierkomen. Lees hiervoor ook mijn blogje. Het hier komen en loslaten van onze hondjes.

https://carlosengelkamp.wixsite.com/angelbattle-bross/single-post/2018/05/04/Het-hier-komen-en-het-loslaten-van-onze-hondjes-Hoe-voorkom-ik-fouten-die-we-allemaal-daarbij-maken

Verkort:

Verzamel wat voertjes (hoogwaardig) en een clicker of verzin een markeerwoord zoals “Yess”

Ga een paar meter van je hondje af, ga op je hurken zitten en steek je hand uit.

Moedig je hondje aan je hand met hun neus aan te raken.

Wanneer het hondje doet wat je wilt, klik dan onmiddellijk of roep yess (mag ook poep zijn of roepieroepie, als het maar altijd hetzelfde klikker/markeerwoord is)om het succesvolle gedrag te "markeren" - laat het hondje precies weten waarom ze het voertje krijgen - en geef het dan een voertje en veel gekroel.

Herhaal dit totdat het begint te begrijpen wat je wilt (waarschijnlijk ongeveer 10-20 pogingen).

Ga verder en verder weg en herhaal.

Zodra het hondje het gedrag begrijpt, begin je een cue zoals "kom" of "hierheen" en herhaal je met klikken, voertjes en complimenten.

Voeg afleidingen toe zoals andere mensen, speelgoed of ga naar buiten om te testen (ben je nog niet 100% zeker van resultaat, werk dan nog niet zonder lange lijn)

Zodra je je hondje betrouwbaar kunt roepen, ben je klaar om van dit gedrag een spelletje te maken.

Nu dan je hondje leren 'apporteren’

Stap 1: Introduceer het apporteer speelgoed

Als je eenmaal een voor het hondje een leuk stuk speelgoed hebt uitgekozen, laat het dan aan je hondje zien, zodat het enthousiast wordt om het speeltje te hebben. Plaats het speeltje bij je in de buurt. Terwijl je hondje er dichtbij komt, klik, prijs en geef een voertje. Volgende stap is als het met het neusje tegen het speeltje aanraakt, klik dan, prijs overvloedig en geef voertjes. Ga door met dit proces totdat je hondje het speeltje echt leuk vindt.

Let op: Speel nooit met een stok. Als je hondje die inhaalt terwijl die opstuitert kan die zo de mond insteken. Bij mijn Mechelse herdertje bleek dat er nog een stuk schors in de keelpijp zat en dat is van binnen naar buiten gaan zweren. In mijn domheid kwam ik er bij de dierenarts er pas achter. Google maar eens naar voorbeelden. Je schrikt je rot.

Stap 2: Beweeg met het speeltje. Speel er wat mee in de rondte.

Nu je hondje begint te ontdekken dat het aanraken van het ophaalspeeltje een voertje betekend, moet je het verplaatsen, zodat het hondje moet bewegen om het te bereiken. Werp het speelgoed nog niet van je af of verplaats het niet te ver. Houd het spelletje eenvoudig. Hou het speeltje in iets verschillende posities - op armlengte - en moedig je hondje aan om het aan te raken. Elke keer dat het hondje het speelgoed aanraakt; klikken, voertje en prijzen.

Ga door met dit dansje totdat je zeker weet dat het gedrag verankerd is.

Stap 3: Zorg dat je hondje het apporteer-speeltje grijpt.

Nu is het tijd om je hondje te belonen als het hondje het speeltje met de mond pakt. Dit kan een beetje geduld van jouw kant vragen. De sleutel is om het gedrag van je hondje te beoordelen of het begint te lijken op het gedrag dat je wilt. Pas als je denkt; ja dat is het, boem klik, voertje erin en prijzen.

Plaats het speelgoed op de grond op ongeveer een armlengte afstand. Wacht met klikken bij het aanraken met de neus. Als je hondje zich van het aanraken met de neus van het speeltje doorgaat naar zijn mond te gebruiken, is het tijd om te klikken, voertje en prijzen. Telkens als het een beetje dichter bij het stuk speelgoed komt ga je door met belonen. Als en wanneer het hondje het speeltje met hun mond oppakt, doe je alsof het het beste is dat je ooit hebt gezien (en vergeet niet te klikken en voertjes te geven). Vergeet niet dat je hondje naar jou zal kijken om zich ervan te verzekeren dat het op de goede weg is.

Stap 4: Speel spelletjes als indoor apporteren.

Op dit punt moet je hondje weten dat het speeltje in de mond nemen betekent dat het een beloning krijgt. De volgende fase is misschien het lastigste, maar je hoeft alleen maar dezelfde weg te volgen van kleine stapjes naar succes te belonen.

Gooi het speelgoedje een meter van je af. Wanneer het hondje het oppakt, klik, voertje en prijzen. Ga hiermee door totdat het begrijpt wat het moet doen. Gooi dan het speeltje en moedig je hondje aan om het speeltje terug te brengen. Wanneer het dat doet, klik, voertje en prijzen alsof het de Tour de France gewonnen heeft

Stap 5: gooi het apporteer speeltje verder

Als je hondje eenmaal heeft begrepen dat het voertjes krijgt wanneer het hondje het speeltje krijgt en terugbrengt, begint je met "het verhogen van de inzet” door het speelgoed verder weg te gooien. Het kan helpen om het in bijvoorbeeld in de ​​gang te doen (wat de afleiding zal verminderen en het kan niet langs je rennen) en het apport verder en verder weg te gooien.

Bij elke succesvolle apport, geef je gelijk voertjes en big love, gooi dan het speeltje een beetje verder. Herhaal zo vaak als nodig is voor je hondje om te begrijpen waar dit apporteer spelletje over gaat. Blijf bij een keer of 10-15 per sessie om de lol erin te houden. Ga later verder waar je gebleven bent.

Stap 6:Voeg enkele woorden toe

Dit onderdeel is optioneel. Als je een “verbal cue” een woord of kreet zoals “Pak het" of "Apport"(wordt in hondensport vaak gebruikt) wilt toevoegen, is dit het juiste moment (wanneer je hondje met succes zijn speeltje haalt). Ik gebruik zelf geluidjes. Héhéhé, 3x hee dus. Ik vind dat hondjes beter op geluidjes dan op woorden reageren, zeker in hun jachtdrift. Maar dat is slechts een meninkje.

Roep het woord of geluidje voordat je het speelgoedje gooit, leg het dan zwaar aan met traktaties en lof wanneer het met succes voor je haalt en zeg iets als "goede gedaan jochie. (geintje)” Het is natuurlijk niet nodig om iets te zeggen maar kan zeker wel. Op dit punt heeft je hondje waarschijnlijk geleerd om van het spel zelf te genieten - met of zonder een mondeling signaal.

Stap 7: ga buiten spelen.

Tot nu toe speelde je “apport” binnen, waar alles lekker rustig is. Maar nu is het tijd om de wijde wereld in te trekken waar de afleidingen talrijk zijn.

Begin in een omheinde ruimte, zoals een achtertuin. Als je niet zo'n tuin hebt, probeer dan een rustig omheind park of een andere openbare plaats. Ga in tijden dat er geen andere honden of mensen zijn; of in ieder geval er niet te veel andere honden en mensen zijn. Als je hondje nog niet goed is in loslopen, ga dan terug naar de basis en begin weer met de “hierkomen” training. Je kunt ook apport oefenen met een lange (speur)lijn.

Zorg ervoor dat je iets meeneemt wat je hondje echt lekker vindt, want je vraagt ​​nu je hondje om nog wat meer moeite te doen en het zal een wat hoogwaardigere beloning nodig hebben om alles te laten inwerken. Speel apport zoals je thuis zou doen, gooi het speelgoedje verder en verder weg en beloon je hondje voor het succesvol terug brengen.

Laatste opmerkingen over apporteren

Sommige hondjes leren misschien nooit van apporteren houden. Misschien kun je ze het gedrag leren, maar ze komen gewoon niet op het punt waarop ze van het spel genieten.

Als dit het geval is met jouw hondje, maak je geen zorgen. Er zijn nog een heleboel andere leuke manieren om je hondje een geweldige mentale stimulatie en wat lichaamsbeweging te geven. Je kunt proberen te werken aan:

Geurtraining (a.k.a. neuswerk)

Agility training

Dockdiving

Wandelen

Interactief speelgoed en voedselpuzzels (vooral de soorten die moeten worden verplaatst door je hondje om bij de lekkernijen komen)

Verstoppertje (stop een deel van het favoriete speelgoed van je hond (of voertjes) door het hele huis en moedig ze aan om "op jacht te gaan")

Veel plezier,

greetZ, Carlos


Follow Us
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Naamloos-1.jpg
  • Facebook Basic Square
  • interesseform-1.jpg
Follow Us
bottom of page