top of page

Gebruik Gezond Verstand! Deel 2.


Wat training-psychologie in GGV taal!

We beginnen om wat jargon uit te leggen in GGV taal! Als start: wat is Positieve Bekrachtiging (Eng; Positive Reinforcement)? Als je het zou google-en komt er tevoorschijn dat het een kwadrant is van de Operante Conditionering van prof Skinner (gelijk vergeten tenzij je werkelijk geïnteresseerd bent). Omschreven is verder: "bekrachtiging of bekrachtigen is een gebeurtenis (stimuli) die volgen op gedrag en effect hebben op dat gedrag. Een stimulus is dus een positieve bekrachtiging als toediening ervan leidt tot toename van dat gedrag". In GGV taal die mijn oude heer altijd gebruikt: " als je iets doet en je houdt van de gevolgen die het brengt, dan is het een goede zaak om het te doen!" Supersimpel!

Je kan het in jargon stellen of zoals mijn oude heer het stelt of zoals ik dat doe. Als ik iets doe en ik vind het leuk wat er als gevolg hiervan gebeurt dan ga ik het zeker nog eens doen! Dus je hondje zit en kijkt op naar jou en krijgt een voertje, dan gaat hij dat zeker nog eens proberen. Je hondje komt naar je toe en hij wordt uitbundig geaaid en je bedelft het met liefde, dan gaat hij het zeker nogmaals proberen. Dat is dus de Positieve Bekrachtiging in een notendop!

Net als die ronde Ying en Yang tekens. Er moet balans zijn in het leven. Als je positieve bekrachtiging hebt, dan is er ook Negatieve Bekrachtiging.

Dus in jargon: "een stimulus is een Negatieve Bekrachtiging als het wegnemen ervan leidt tot toename van het gedrag".(Vermijden). Voedsel, liefde en geld zijn voor (de meeste) mensen Positieve Bekrachtiging. Extreme temperaturen, zware klussen en kritiek willen de meeste mensen vermijden. Die zijn dan Negatieve Bekrachtiging. Dus wat zegt mijn oude heer hier nu over? Je zal hard moeten werken om niet met de zaak failliet te gaan. Supersimpel! Hard werken om een faillissement te vermijden.

Positieve Bekrachtiging en Negatieve Bekrachtiging komen beide tot gedrag!

Mijn oude heer legt uit: Positieve Bekrachtiging is dus dat er met hard werken er inkomen is en je een mooi huis, een mooie auto en vakanties komen. Negatieve Bekrachtiging is dat met hard werken er een faillissement kan worden vermeden. Supersimpel! beide bekrachtigingen leiden tot hard werken!

Je hoeft niet zoveel te weten over honden training om het gewoon met GGV goed te doen. Dus je hondje rent naar je toe en gaat voor je zitten en je begint het lekker uitgebreid te aaien (niet over het kopje)en te overstelpen met je liefde dan gaat het dat zeker vaker doen! Positieve Bekrachtiging! En als je hondje eraan komt en gaat met de vieze poten tegen je schone jeans aanstaan dan wordt je niet kwaad maar je houd hem even vast aan de voorpoten. Niet pijn doen natuurlijk. Wat langer dan hij verwacht. Wie weet (hij niet) hoelang je dat gaat doen? Dus denkt hij ook van: "wat is dat nou?" misschien piept hij even van schrik en onbegrip. "Hee, laat los. Dit is niet leuk." De kans dat hij het weer zal doen is erg klein.

Dus wat gaan we doen met je hondje tijdens de opvoeding? We brengen hem in een serie van situaties waar wij de controle over hebben. Waar het hondje positieve resultaten krijgt van het gedrag dat we graag zien! en we gaan hem laten zien dat hij kan werken en gedrag vertonen om negatieve resultaten te vermijden.

Wat willen we werkelijk dat gebeurt? We willen dat het hondje de keuze heeft en dan de goede keuze maakt. Als Hermès een andere reu tegenkomt heeft hij keuzes. "Ik ga uit mijn dak aan de riem" en dan zal hij een kalme rustige correctie van mij krijgen. Of hij komt naast me lopen en gedraagt zich. Dan krijgt hij een voertje en prijs ik hem uitbundig. "Goed gedaan, man. Goede keuze gemaakt joh. Top". En dat met een big smile.

Positieve Bekrachtiging is de liefde en beloning ontvangen voor het goede gedrag. Negatieve Bekrachtiging is de correctie vermijden door dat goede gedrag. "Ik wil naast baassie gaan zitten en naar hem opkijken en ik weet dan dat er iets fijns gebeurt". Maar in zijn achterhoofd, niet helemaal vooraan in zijn bewustzijn, maar in zijn achterhoofd wil ik ook dat hij zich realiseert dat als hij lomp en onbeheerst gedrag vertoont, zich onbeschoft gedraagt, dit consequenties zal hebben.

Het belangrijkste om te onthouden is, als je je werk goed doet, het grootste deel van je training valt onder Positieve Bekrachtiging. Een heeel klein deel van je training valt onder de Negatieve Bekrachtiging.

Ben je ooit tijdens trainen met een verhouding waar in je het hondje geen 10 tot 12 keer goede, positieve feedback geeft, tegen slechts een enkele keer dat je tegen het hondje moet vertellen dat het iets niet goed doet? Waarschijnlijk gaat er dan iets scheef in je opvoeding methode of in het consequent zijn, in je toepassing van je gekozen theorie. Kijk daar dan eens naar. Objectief!

Wat als eerste naar voren komt als ik gevraagd wordt voor wat hulp door familie of vrienden met hun hondje, en de situatie doorspreek is dat veel mensen lui neigen te worden. Ze gaan er niet genoeg op uit om het hondje lichaamsbeweging te geven. In ieder geval niet zoveel als ze zichzelf en hun puppy beloven in het begin. Bij bespreking van problemen is het de nadruk leggen op het duidelijk maken dat lichaamsbeweging het aller belangrijkst is in het opvoeden van een hondje.

Op een vette 2de plaats staat de timing. Als het werkelijk op gedrag ontwikkelen aankomt blijkt dat veel mensen het moeilijk hebben met hun timing!

Alles valt of staat met de timing. In jargon: Goede Timing is bekrachtiging dat moet plaatsvinden op het juiste moment. De bekrachtiging moet samenvallen met het gedrag dat je wilt vormen.

Dus wat zou mijn oude heer zeggen? "Hee Carlos, je moet ze op heterdaad betrappen. Als je personeel top presteert gelijk belonen. Gelijk met die bonus in je hand. Niet aan het eind van het jaar. Daarmee motiveer je juist het gedrag wat je hebt waargenomen. Of een reprimande als ze lopen te klooien, niet na een maand melden. Gelijk op hun donder dan wordt het specifiek bedoelde gedrag uitgevoerd (niet klooien) om een volgende keer een reprimande te vermijden.

Als je naar je hondje roept en het hondje komt gelijk en ook nog even naar je opkijkt. Bam, gelijk belonen. Zeker in het begin. Verankeren, dat gedrag!

Wat je zelf moet realiseren dat het belonen met het geven van een voertje, het niet om dat specifieke stukje vlees gaat! De bekrachtiging heeft een wat complexere waarde. "Ik kom, kijk op naar hem en krijg dan gelijk dit heerlijk stuk vlees, wow". Dat is een behoorlijk specifieke, simpele ruil. Zeker belangrijk!

Maar met dat presenteren van dat voertje gebeuren er ook een hele hoop andere dingen. Het hondje kreeg informatie door het krijgen. Het hondje kreeg bevestiging; erkenning; bekrachtiging en goedkeuring. het hondje kreeg sociale status.

Er gebeurt dus heel wat als je een voertje aanbiedt. Als je bij mij langs zou komen en ik bied je een biertje, een glas wijn ofzoiets aan. Als ik me sociaal openstel en je vraag wat je wil drinken met een big smile dan zal je dat onze relatie tot elkaar intensiverend, versterkend vinden. (Svp wel eerst ff bellen graag, hihi).

Het aanbieden is een deel van een proces. Er zijn rituelen, gebruiken verbonden met het aanbieden, presenteren van die voertjes.. Maar... dat ritueel , die eerste markering van het gedrag, voorafgaand aan het aanbieden van het voertje, dat moet gebeuren in een direct causaal (in oorzaak zijnde) verband tot het specifiek gewenst gedrag. Superbelangrijk!

Beloning en timing daarvan zou ansich een interessante blog opleveren. Dat zal ik eens keer moeten uitwerken.

Bij iets afleren bijvoorbeeld moet de waarde van de beloning hoger zijn dan de waarde van het het gedrag waar je vanaf wilt of moet het concurrerende gedrag overtreffen. Probeer jij je hondje die ineens een andere hond ziet waar hij een bloedhekel aanheeft, en tegen te keer gaat, maar eens af te leiden met een gewoon brokje. Hij kijkt niet eens naar je. Ha, jij met je: "hier,Fido, hier heb je een brokje".

Ja rrrright, vergeet het maar.

Het moet dus in ieder geval iets zijn dat je hondje echt wilt. Misschien moet je daar drive voor ontwikkelen. In dit geval is een hond die gek is op een balletje of trektouw makkelijker af te leiden dan met een voertje.

Mensen gaan ook de fout in met consequent zijn. We moeten genoeg consequentheid betrachten zodat het hondje er van uit kan gaan dat er altijd gevolgen zijn van gedrag! In de praktijk moet je hondje het idee verankerd hebben gekregen dat zijn gedrag toegang garandeert tot dingen die het wilt! Die het leven fijn maken. Superbelangrijk! Je gedraagt je kalm, oplettend en goed opgevoed? dan gaan wij fijn speuren; puzzelen; trekspelletjes doen; wandelen etc etc etc.

Veel plezier met je hondje,

Greetz, Carlos


Follow Us
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Naamloos-1.jpg
  • Facebook Basic Square
  • interesseform-1.jpg
Follow Us
bottom of page