Help! Mijn hondje bijt!
Als mensen een hondje adopteren voor de eerste keer worden ze met een aantal onverwachte zaken geconfronteerd. Bijten en kauwen zijn een paar van die verassingen.
In dit stukje probeer ik uit te leggen waarom hondjes bijten en wat je ertegen kan doen of hoe je er gebruik van kan maken!
Als pups ongeveer 4 weken oud zijn beginnen ze te spelen met hun nestgenoten. Ze duwen elkaar omver en opzij. Ze 'jagen' achter elkaar aan en bijten elkaar. Het zijn fysieke en actieve spelletjes en het is een schattige training voor later om achter prooi aan te gaan en te vangen, ook om te leren om te knokken voor je eten en mogelijkheid tot paren later. Gemiddeld gaan de pups met 8 weken naar hun nieuwe gouden mandje. Gemiddeld want een goede fokker laat een erg sterke en naar dominantie neigende pup wat eerder gaan zodat het pestkoppen-gedrag naar minder sterke nestgenoten zich niet kan ontwikkelen. Ook het beetje achterblijvende pupje wordt meestal wat eerder geplaatst om het niet te laten ondersneeuwen door de groteren. Deze pups worden gemiddeld net zo groot en de grote net zo lief als de nestgenoten.
Als het geadopteerde hondje na ongeveer 1 week doorheeft dat de mensen waarmee hij nu leeft de nieuwe familie is, proberen ze te spelen zoals ze dat met hun vorige familie deden. Niemand heeft ze nog geleerd hoe ze moeten omgaan met hun nieuwe familie. Wij, de mensen, de nieuwe familie moeten ze dat leren en wij gaan ze nu opvoeden.
Preydrive zit genetisch bepaald in de hond als diersoort. Bij sommige honden (veel) meer en bij sommige honden (veel) minder.
Die hondjes met veel preydrive (playdrive kan je het ook noemen) genieten enorm van spelletjes zoals achter ballen aanjagen (als het niet in de hand gehouden wordt ook achter vervoermiddelen aan zoals fietsers of tractoren en ook joggers zijn de klos), achter de kinderen of de poes aan, trekspelletjes, retrieve-spelletjes en in de broekspijpen hangen! De pups vinden dat ze fijn aan het spelen zijn maar de onervaren eigenaren denken dat er agressie in schuilt of dat het geredde zwerfhondje een rugzakje heeft. Niet waar! de geschetste situatie gebeurt zelfs veel vaker bij de van een fokker gekochte rashonden (voornamelijk van de werkrassen) dan bij onze mixjes.
Mijn broer bijvoorbeeld heeft zijn highdrive Labrador 2 maanden, in haar puppytijd, bij ons ondergebracht. Zijn vrouw en dochter dachten dat ze een "pup out of hell" hadden gekocht! Niets was minder waar. Ze past nu prima in het gezin en is de grote vriendin van mijn nichtje en mijn schoonzus.
Dus als de hondjes spelenderwijs in je handen en broekspijpen bijten , achter balletjes aanjagen en met stokken slepen dan is dat playdrive (voortkomend uit preydrive) en geen agressie en komt zeker niet uit een "rugzakje".
Maar als een handler een hond bij de halsband grijpt om die in een bench te stoppen bijvoorbeeld en de hond draait en probeert te bijten dan is dat agressie. Angst agressie of anderszins maar toch!!
Dit gesteld hebbend weet ik ook wel dat puppy tandjes scherp als naalden zijn en echt pijn doen. Zeker als je van schrik je hand wegtrekt. Het is aan de eigenaar om het hondje te leren dat het (voor jou) onaanvaardbaar gedrag is. De eigenaar of handler is degene die het hondje een ander alternatief gedrag moet aanleren wat de playdrive dat aanzet tot bijten bevredigd.
Er zijn daarvoor verschillende methodes maar dat hangt van de voorkeur van het nieuwe baasje af, van ons dus. (By the way, mijn hondjes bijvoorbeeld mogen mij (zachtjes) bijten tijdens een stoeispelletje. Ik gebruik dat als opwekker van de opwinding en motivatie. Ze weten echt wel dat het spelen is. Maar het is niet geschikt voor iedereen en is vaak dus ongewenst.)
Een oude methode is om ze tijdens het bijten flink beet te pakken en te schudden tot ze het uitpiepen. het werkt echt, alleen is je relatie met je nieuwe hondje gelijk naar de knoppen en zal het de playdrive van een puppy verpletteren. Niet doen dus! Het is zonde, want die playdrive kun je juist fantastisch gebruiken om het van alles te leren als beloning en motivatie.
Je kan dus het "bijt-probleem" op een andere manier benaderen.
Als puppies met elkaar spelen en eentje wordt te hard gebeten dan zal het gebeten puppy het uitpiepen. Deze harde piep is hun manier om te communiceren dat het spel te ruw is en dat het pijn gedaan wordt. het andere puppy krijgt gelijk een bijt rem. Dus soms is het voldoende dat je als mens hard auw roept. Zeker als ze pas een paar weken oud zijn. Als het hondje schrikt van je kreet en loslaat dan beloon je het gelijk. Een "good puppy" en een voertje of een speeltje wat het erg leuk vind.
Beloon niet te overdreven want dan kan je sommige highdrive puppy's weer in preydrive brengen.
Ik deed het bij de highdrive pup van mijn broer zo dat ik altijd en speeltje en voertjes bij me had. Ik voelde me vaak een wandelende voer-dispenser. Haar maaltijden werden er op aangepast. (Ook nu pas ik de maaltijden van mijn hondjes waar ik mee train aan. Als ik nieuwe dingen aanleer gaat er heel wat in. Dan krijgen ze 30% minder in hun bak) Ik was altijd klaar om haar het speeltje te geven als ze te wild ging spelen en in mijn handen of kleren ging hangen. En de voertjes gebruikte ik om te ruilen als ik het speeltje weer terug wou.
Ik wisselde de speeltjes af, ik rouleerde de speeltjes als het ware, om ze interessant voor haar te houden. Ik gebruikte zachtere speeltjes hiervoor. Het zijn niet dezelfde speeltjes die ik rond laat slingeren voor alle hondjes om mee te spelen. (Eigenlijk moet je met meerdere hondjes helemaal niks laten rondslingeren want dan komt er geen ruzie om ook, maar gelukkig heb ik een heel stabiel reutje lopen die orde houd dus ik kan makkelijk van regels afwijken.) En het zijn zeker niet de speeltjes waarmee ik beloon tijdens de training. Die laatste zijn juist bedoelt om meer opwinding op te wekken en daar heb ik 'high value" bij opgebouwd.
De truc is dus om de afleiding van het hondje en om de aandacht te trekken met het speeltje zodat het veel leuker spelletje lijkt dan in jouw handen of kleren te hangen.
Bij de Lab gooide ik het een meter of 2 weg zodat ze er achteraan ging (en terug bracht) maar je kan ook er een beetje mee heen en weer zwaaien voor het hondje en rond bewegen om zo aandacht te trekken en interesse op te wekken. Door het doen leer je vanzelf hoe je ze het beste kan afleiden van het stout zijn.
Soms zou je willen dat je ze achter de computer kan zetten (of achter het behang plakken).
Als je eenmaal je hondje kan afleiden naar een speeltje ben je al onderweg om het puppy te leren dat er leukere spelletjes zijn dan in jouw handen of kleren te bijten.
Een aanrader is ook voor nieuwe eigenaren om te leren om trekspelletjes met je hondje te doen. ook om het "LOS"laten te leren wanneer je het speeltje terug wilt. Bij het trainen doe ik het zo dat de enige keer dat het speeltje gebruikt wordt en leuk is, is de keer dat het hondje samen met mij speelt.
Nieuwe eigenaren denken foutief (vaak door verkeerde voorlichting en meninkjes van mensen in de omgeving die het nog wisten van hun hond, maar dat was dan 20 jaar geleden dat ze op de hondenschool zaten) dat je nooit trekspelletjes met je hondje moet spelen. Het zou je hondje bezitterig maken en agressiever. En als je speelt dat jijzelf altijd moet winnen. Alles niet waar! Ik laat mijn hondje juist winnen bij het trekken. Als ik het dan loslaat duwt ze het als het ware weer in mijn handen, zo van: "meer, meer baasje. kom op nog wat spelen". Als je op de juiste manier speelt bouw je een enorme belonende waarde voor het spel en is het gigantisch bouwmateriaal voor de band tussen jou en je hondje! Het gaat als beloning dienen bij gehoorzaamheid- en/of behendigheidstrainingen.
Om de waarde van het speelgoed en het spelen te verhogen moet het hondje weten dat het jouw speeltje is en niet van het hondje. Het leert dat je het toestaat om met jouw speelgoed te spelen als het zich naar behoren gedraagt.
Maar het moet, zoals ik al gezegd heb het speeltje als het ware uitspugen als je aangeeft dat ze het los moet laten. En als je het speeltje gooit moet ze het gelijk naar jou terug (willen) brengen. Dit is getraind gedrag dat enorm belangrijk is om te voorkomen dat het hondje dat "gevreesde" bezitterig gedrag aanleert.
Je hondje heeft beweging nodig!
Er zullen altijd hondjes zijn met een hoge of hogere motivatie, puppy's met een extreme highdrive die alsmaar doorgaan en rondrazen zoals het Duracell konijn. Deze puppy's (maar eigenlijk alle puppy's), maar deze in het bijzonder hebben beweging en geestelijke stimulatie nodig. Lange wandelingen (niet hardlopen) en training. Begin oefeningen met marker- c.q. klikker training met voertjes als beloning. Operante conditionering! (www.doggo.nl/artikelen/hondentraining/operante-conditionering).100% motiverend en de allerbeste manier om een band te vormen met je (nieuwe) hondje en het is dusdanig bezig en lichamelijk en geestelijk voldaan en heeft plezier dat het bijten geen issue meer zal zijn!