Sneeuw en ijspret met uw foster- of adoptiehondje!
Hebt u met uw DWARFJE ook genoten van de sneeuwval vlak na de kerstdagen of vind u het maar niets en herkent u dit? “Ligt er bij jou ook zoveel sneeuw? Ik kon vanmorgen met Fluffy zo weer rechtsomkeert maken naar huis. Ze was een grote sneeuwbal. Alles bleef plakken.” (Fluffy is een klein hondje).
Hermes maakt voor het eerst kennis met de sneeuw! het was zeker even wennen.
Wanneer je gaat wandelen met je hondje in de sneeuw moet je een beetje voorzichtig zijn. Jij als hondenbaasje moet daaraan denken, want die hondjes… die zien alleen maar de lol ervan in!
Maar… sneeuw is niet voor alle honden een pretje. Soms is de laag sneeuw zo dik, dat ze zich moeilijk kunnen voortbewegen. En of we het nou willen of niet, sommige hondjes, kortharige en zeker die zonder ondervacht, hebben het een stuk sneller koud dan andere honden. Als de temperatuur flink daalt moeten we daar rekening mee houden. In ieder geval niet langdurig buiten laten stilstaan, liggen of zitten. Als je je hondje aan het trainen bent zijn dat mooie oefeningen voor binnen. Laat ze buiten in ieder geval lekker veel bewegen.
Hier doet mamma Jolanda de hondjes even de jasjes opnieuw vast want het was behoorlijk koud en de pup is zo wild dat hij kletsnat word van het rollen en grollen.
Ook het nat worden kan gevaarlijk zijn. Vooral in combinatie met de kou. Veel hondjes hebben een vacht die ze beschermt tegen het vocht. Als je tussen de haren kijkt, zie je dat ze bij de huid nog droog zijn. Andere hondjes raken snel compleet doorweekt. Wij hadden vroeger een Maltezer Leeuwtje Jazz en als die geplaagd werd door mijn Rottweiler Noël in de sneeuw en daardoor zeiknat werd zag ze eruit als een roze biggetje! Natuurlijk moet je ook dan het hondje flink in beweging houden en thuis gekomen lekker afdrogen met een handdoek. Wij hebben er altijd eentje op de verwarming liggen in de hal.
Voor (kleine) hondjes met een korte vacht (en zeker zonder ondervacht) is een dekje of jasje geen overbodige luxe of onzin.
Aan het jasje moeten ze altijd even wennen. Sommige kunnen het je ook knap lastig maken bij het aantrekken. Hermes gaat bijvoorbeeld helemaal overdreven op zijn rug liggen en houdt zich helemaal slap. Dan hangt hij helemaal zijwaarts over je hand en moet je proberen het pootje erin te krijgen. Boef!!
Maar als hij eenmaal dat ding aan hebt voelt hij zich heerlijk en gaat helemaal los.
Hondjes lopen op blote voetjes en wanneer er pekel is gestrooid, moet je daar ook rekening mee houden als baasjes/fosters. Je kan de voetkussentjes tevoren insmeren met uierzalf bijvoorbeeld. Ga je lange tochten maken, dan kun je ook speciale hondenschoentjes aanschaffen die de kussentjes beschermen. Daar hebben ze echter een gruwelijke hekel aan.
Het mag ook grappig uit zien als ze de geworpen sneeuwballen vangen en vervolgens in opperste verbazing rondkijken waar die gekke witte bal nou gebleven is en sommige zijn gek op dit soort "ijsjes" en eten de ene bal na de andere op! Weet alleen wel dat van het eten van sneeuw uw hondje behoorlijk ziek kan worden! Overgeven en soms dagenlang diarree zijn het gevolg!
Op internet heb ik naar een site gezocht met tips op dit gebied!
Angelique van hondenschool Kangani heeft een aantal tips voor je opgeschreven:
Voor Een Geslaagde Wandeling Met Je Hond In De Sneeuw
Controleer na de wandeling de voetzolen van je hondje. Droog ze goed en spoel ze bij pekel eerst af.
Je kunt de voetzolen van je hondje voor de wandeling eerst insmeren met vaseline.
Laat je hondje niet teveel sneeuw eten. Het eten van sneeuw kan zeer vervelende gevolgen hebben, zoals diarree of in het ergste geval een maagkanteling.
Voor (kleine) hondjes met een korte vacht is een dekje of jasje geen overbodige luxe of onzin.
Laat een pup echt heel kort lopen.
Ik hoop dat je net zoveel genoten hebt als wij en wat met de tips kan die we voor je hebben opgezocht.
Als u interesse hebt in een DWARFje kunt u hieronder bij het icon een formulier aanklikken.